6 tips till den perfekta selfien

Tycker du att det är svårt att ta en selfie eller blir du inte nöjd med resultatet? Då har du klickat in dig på rätt sida. Här hjälper vi dig hela vägen fram till den perfekta selfien!

Men först och främst reder vi ut begreppet selfie, vad är egentligen en selfie? En selfie är ett självporträtt fotad av dig med en mobilkamera eller digitalkamera. Med andra ord - en bild av dig själv, som du själv har tagit.

Det finns flera sätt att ta en selfie på men det populäraste sättet är med frontkameran på telefonen. Denna teknik bygger på att du tar telefonen i ett stadigt grepp och sträcker fram armen med telefonen framför dig så att du får med hela ansiktet och mer därtill. Den andra metoden som också är ganska vanlig är att man tar bilder av sig själv via en spegel och i dessa fall får man ofta med mer av kroppen i bilden.

Låter det lockande med selfies och har du stor förbättringspotential, starta kamera och lär dig några tricks. 

Tips 1: Ljus

 

Det första du måste göra är att hitta det perfekta ljuset. Dagsljus är ett av de bästa selfie-ljusen, färgerna framhävs på bästa sätt och kommer verkligen fram. 

Ljus skapar stämning i bilden, variera ljuset beroende på vilket tema din selfie ska ha. Starta frontkameran och testa lite olika ljusförhållanden. 

Är det mörkt kan man till exempel starta blixtläget i appen Snapchat, ta bilden via den och spara den för att sen dela den med vänner. 

Tips 2: Kameravinkel

 

Vinkeln på kameran är väldigt viktig när man tar en selfie. Vi har väl alla upplevt att man startar kamera-applikationen och utan att man tänker på det är frontkameran igång och man ser sig själv underifrån, inte så att man ser sig själv från den vackraste vinkeln! 

Håll gärna mobilen lite högre upp och vinkla kameran ner mot ansiktet. Variera dig genom att vinkla in telefonen från olika sidor, framifrån eller ovanifrån. Pröva och våga gåra fel, ta många testbilder, le, skratta, gör olika grimaser. Hitta vinkeln som passar DITT ansikte bäst!

Tips 3: Posering

Att posera framför en kamera i dagsläget kan ibland upplevas som lite pinsamt, i varje fall om det står en massa människor runtom och du inte riktigt vet hur du ska posera. Öva framför en spegel så du får klart för dig vilket ansiktsuttryck och kroppsposering som passar dig bäst. 

När du har kommit fram till vad som får dig och din personlighet att framstå på bästa möjliga sätt blir processen i folkmassor enklare och snabbare. Poängen med posering är att du ska hitta de uttryck som är mest smickrande och förmedlar din känsla för bilden och situationen på bästa sätt samt som passar DIG.

 

Finns det något du är speciellt stolt över? Visa det! Upp med hakan, luta huvudet åt sidan, ta bilder ovanifrån och prova dig fram. Framhäv ansiktets bästa drag med seriösa och oseriösa uttryck och miner. Ha det skoj och framhäv dig själv!

Tips 4: Vad vill du förmedla?

Vad vill du förmedla med din selfie? Har du haft en bra dag, dålig dag, köpt något nytt, är du äntligen färdig med skolan, har du precis färdigställt det långdragna projektet? 

 

Oavsett vad det är, visa fram dina känslor med ett roligt och spännande ansktsuttryck. Har du köpt ett nytt läppstift visa det med ett duck-face, fick du toppbetyg på senaste tentan visa det med ett stort leende. Variera uttrycken för större mångfald i din selfie-samling. 

Tips 5: Stick ut

Framhäv något nytt. Har du klippt dig, köpt något coolt, sparat ut skägget, fått nya glasögon, ätit en god middag, besökt en spännande plats - visa det! Visa det med en selfie, det läggs upp tusentals selfies varje dag så ta en som skiljer sig från mängden och sticker ut. 

Tips 6: Helfigur

Någon gång vill man visa lite mer än bara ansiktet. Då kan man välja mellan att använda en selfiestick eller en spegel. I dessa tillfällen är det extra viktigt att tänka på att rensa upp i bakgrunden som man slipper få med till exempel högen med smutstvätt eller annat som inte hör hemma på bilden.

Ska man använda en spegel är det en god idé att rengöra den innan för bästa möjliga resultat. Testa dig fram med olika poseringar, flera gånger om. Vilken posering passar dig och din kropp bäst? Visa fram en cool klädsel eller dina framarbetade muskler. 

 

Vad är en selfiestick? Läs mer här! 

 

 

Extra tips! Var vaksam på photo bombers*. Viktigast av allt, ha det skoj och fota löpande! 

 

*Photo bomb är när någon förstör din bild genom att oväntat hoppar in framför kamerans synfält menat som ett skämt. 

Läs mer om foto och mobil:

Samsung Galaxy A5 och A3 2017-serien

Den nya Galaxy A-serien är här och har bland annat en bättre kamera, skarpare skärm och förbättrad batteritid. Lär dig allt om nya Samsung Galaxy A5 och A3 2017 här!

Läs mer
Vad betyder IP-certificeringen på din mobil egentligen?

Den nya mobiltelefoner marknadsförs ofta som vattentäta, vattenavvisande och stänkskyddade, men vad betyder IP-certifiering egentligen?

Läs mer
Se livet från nya vinklar med GoPro Hero 5

Lär dig allt om HERO5 Black och HERO5 Session här!

Läs mer
Vad är en selfiestick? och vad använder man den till?

Selfiesticks blir bara mer och mer populärt och är ett grymt hjälpmedel när man ska ta bilder eller filma. Vi hjälper dig att hitta modellen som passar dina behov bäst!

Läs mer