Välja tvättmaskin

Vi vet att detta inte är den roligaste investeringen du ska göra, men vi förstår att det är en stor investering så vi vill hjälpa dig att hitta rätt maskin för dig.

11 saker att leta efter när du köper en ny tvättmaskin:

 1. Hur många kg tvättar du?
 2. Hur mycket väger tvätten?
 3. Centrifugering
 4. Front eller toppmatad tvättmaskin?
 5. Vad innebär Kolborstfri motor?
 6. Skontrumma
 7. Dosering av tvättmedel - automatisk dosering
 8. Allt blir roligare med en app
 9. Ånga
 10. Varför tar det så långt tid att tvätta?
 11. Vad ska du tänka på vid installation av en tvättmaskin?

1. Hur många kg tvättar du?

Att tvätta en full maskin är ibland lättare sagt än gjort då kapaciteten på tvättmaskiner har ökat. Dem flesta maskiner som säljs dag har en kapacitet på mellan 7-8 kg. I genomsnitt tvättar man ungefär 2,5 kilo per omgång. Ett tips är att väga tvätten på badrumsvågen innan du lägger in den i tvättmaskinen. Ett annat tips är att fylla maskinen så pass att du bara får in en hand på toppen av tvätthögen mellan kläderna och trumman, du ska kunna vicka på handen. Halvtomma maskiner innebär onödigt stor energiförbrukning.

Vilken tvättkapacitet behöver du?

Hushåll 1-2 personer : 5-7 kg

Hushåll 4 personer: 7-8 kg

Hushåll med fler än 4 eller med småbarn som byter kläder flera gånger per dag: 8-12 kg

2. Hur mycket väger tvätten?

Föredrar du att köra många maskiner ofta, eller samlar du på dig och kör stora last på helgerna?  

En överfull maskin tenderar att slitas snabbare och därför är det bättre att ta höjd och köpa en maskin med större kapacitet.

 

En uppsättning kläder för en person:  1 kg

Ett lakan: 0,5 kg

Ett örngott: 200 g

En morgonrock: 1,2 kg 

En handduk: 250 g

Nio par jeans : 5,5 kg

Ett påslakan: 1 kg

3. Centrifugering

1200, 1400 eller 1600 varvs centrifugering? Den sista bokstaven i tvättmaskinens energimärkning visar tvättmaskinens förmåga att centrifugera. (Tvättens restfuktighet) Detta är inte bara baserat på antal varv, utan även på ett resultat av trummans och motorns konstruktion. Skalan är A till G, där A är bäst (lägsta restfuktighet i tvätten). 

Hur ska du torka dina kläder? Hänger du dem eller använder du en torktumlare? Ju högre centrifugeringshastighet en tvättmaskin har, desto lägre restfuktighet i tvätten, vilket har stor betydelse för tiden det tar att torka en tvätt. 

Fukten som är kvar i tvätten minskar med 6% mellan 1400 till 1600 varvs centrifugering.  Ett högt varvtal sparar tid och energi om kläderna ska torktumlas efter tvätten. En maskin med 1600 varvs centrifugering kan alltid ställas ner i program för att anpassa tvätten.

 

1600 varv : Handdukar och vissa lakan 

1400 varv : Bomull

1200 varv: Syntet, dun,

1000-800 varv: Ylle, Gardiner, fintvätt, siden , microfiber (sportkläder), skjortor, blusar, linne, Klänningar, kjolar

4. Front eller toppmatad tvättmaskin?

Frontmatade tvättmaskiner är vanligast och ryms inom golvmåttet 60 x 60 cm. Fördelen är att du kan ha en torktumlare ovanpå tvättmaskinen, en så kallad tvättpelare. Dessa har också större kapacitet generell, upp till 12 kg!

En nackdel är att det inte går att öppna luckan under tvättprogrammets gång. Samt att de tar upp större plats. 

Toppmatade tvättmaskiner tar mindre plats och du kan ta ut eller lägga i plagg under tvättprogrammet utan att vattnet rinner ut på golvet. En nackdel är att de har två, ibland tre luckor som kan vara besvärliga att öppna och stänga. Samt att maskinen i regel har mindre kapacitet.

5. Vad innebär Kolborstfri motor?

Motorn med kolborstar skapar friktion som kostar energi. Den kolborstfria motorn arbeta rutan friktion och blir inte så varm. Att motorn är kolborstfri gör den både stark, tyst och mer energisnål. Med en motor utan kolborst får du en reservdel mindre att tänka på. Tvättmaskiner med kolborstfri motor står även stadigare och tenderar att vara tystare. Motorn gör att tvättmaskinen presterar optimalt och högeffektivt. Ändå förbrukar den mindre energi per år jämfört med en tvättmaskin från samma tillverkare  utan kolborstfri motor. Dessutom håller en kolborstfri motor längre eftersom den blir mindre varm och slits i mindre omfattning. Många tillverkare ger idag 10 års motorgaranti på maskiner med kolborstfri motor.

6. Skontrumma

Miele var den första tillverkaren som började med skontrumma. Det speciella med skontrumman i Mieles tvättmaskiner är den bikakeformade ytstrukturen. Den gör att det bildas en tunn vattenfilm mellan trumma och textilier på vilken tvätten glider mjukt och på så sätt skonas optimalt. Idag har fler och fler tillverkare börjat med detta. Skontrumma är ett samlingsnamn för trummor som har mindre hål är en en traditionell tvättmaskins trumma för att på ett skonsamt sätt behålla klädernas passform, för att undvika att tvätten fastnar och  reducera uppkomsten av noppor. Tillverkarna kallar sina skontrummor för olika saker bl.a.. så heter Samsungs skontrumma Diamond Drum. Bosch kallar sin skontrumma för VarioDrum.

7. Dosering av tvättmedel. Automatisk dosering

En myt är att ju mer tvättmedel desto renare kläder, men så fungerar inte tvättmedel! Om du använder mer tvättmedel än vad som behövs blir det faktiskt svårare att skölja ur medlet ur kläderna och om tvättmedelsrester sitter kvar kan de dra till sig smuts och börja lukta. Sen ska vi inte glömma miljö och ekonomiaspekten i det hela! Använder du däremot för lite tvättmedel finns risken att tvätten inte blir ren och att smuts stannar kvar i maskinen, vilket gör att maskinen börjar lukta och bakterier bildas. Så, dosering är viktigt och ibland svårt. Hur mycket tvättmedel är då lagom? Detta beror på en massa olika faktorer. Hur smutsiga är dina kläder? Hur mycket vatten kommer maskinen att använda? Hur hårt är vattnet i din kommun? Hur många kg tvätt ska du tvätta? Då detta är svårt för oss att svara på har fler och fler tillverkare nu kommit med maskiner som har auto-dosering av tvättmedel. Dessa maskiner väger tvätten, mäter smutsigheten och vattnets hårdhet och doserar tvättmedel automatiskt ner på närmaste milliliter. Detta innebär perfekt tvättresultat och att du samtidigt sparar vatten och tvättmedel.  Du hjälper faktiskt till att värna om vår miljö då tvättmedel bör användas i den mån det behövs. Du sparar både naturresurser och pengar.

 

Vattnets hårdhet - Vattens hårdhet bestäms av hur mycket kalcium- och magnesiumsjoner det innehåller. Vatten klassas som mjukt, medelhårt och hårt. Mjukt vatten kräver inte lika mycket tvättmedel som hårt vatten. 

Mjukt vatten: 0-6dH

Medelhårt vatten: 7-13dH

Hårt vatten: 14-20dH

Alingsås 4 Arvika 1
Avesta 5-7 Boden 1
Bollnäs 3 Borlänge 8
Eksjö 4 Enköping 15
Eskilstuna 5 Eslöv 4
Fagersta 2 Falköping 3
Falkenberg 6 Falun 1
Filipsstad 2 Gällivare 1
Gävle 7 Göteborg 3
Halmstad 4 Haparanda 1
Hedemora 9 Helsingborg 5-6
Hudiksvall 4 Hultsfred 2
Hurva 17 Härnösand 2
Hässleholm 7 Jönköping 3
Kalmar 5 Kalix 1
Karlshamn 4 Karlskrona 3
Karlstad 2 Katrineholm 4
Kiruna 2 Kramfors 2
Kristianstad 13 Köping 4
Landskrona 4 Lidköping 3
Linköping 3 Ljungby 4
Ludvika 5 Luleå 5
Lund 4 Lycksele 3
Malmö 7 Mariestad 3
Mora 4 Norrköping 4
Norrtälje 6-9 Nybro 3
Nyköping 7 Nässjö 2
Piteå 1 Sala 4
Sandviken 4 Simrishamn 10-15
Skara 3 Skellefteå 2
Skövde 3 Stockholm 5-6
Sundsvall 4 Söderhamn 7
Tranås 4 Trelleborg 8
Umeå 2 Uppsala 14-17
Varberg 6 Vetlanda 4
Vimmerby 7 Visby 14
Värnamo 8 Västervik 2
Västerås 6 Växjö 3
Ystad 8 Åmål 2
Ängelholm 6-7 Örebro 4
Öregrund 17 Örnsköldsvik 1
Östersund 2 Östhammar

 

8. Allt blir roligare med en app

Vi betalar redan våra räkningar via mobilen, sköter shopping och även läkarbesök, så det är inte så långsökt att tänka att vi ska kunna sköta tvättstugan från mobilen! Dagens smarta tvättmaskiner kopplar du upp till hemmets wifi, laddar ner en app , och styr från telefonen! 

Du väljer vad du ska tvätta och appen föreslår program som passar, har du valt en smart maskin med auto-dosering så gör den även detta och du behöver bara välja när du vill ha din tvätt klar! Allt optimerat för att för att göra din tvätt så ren som bara möjligt. Appen informerar dig om när det är dags att rengöra maskinen eller att rensa filter. 

9. Ånga

Tvättmaskiner med ånga går hårt åt smuts men är skonsamma mot materialet.

Det finns även tillverkare som använder ånga som ett uppfräschningsprogram då ångar du enkelt dina kläder och jämnar ut skrynkliga plagg på mindre än 15 minuter. Kläderna blir släta, väldoftande och känns som nya. Förutom detta passar den även för överkänsliga eller allergiker, då det avlägsnar betydligt mer pollen och damm ur kläderna än vanliga tvättprogram.

10. Varför tar det så långt tid att tvätta?

Det kan ta mellan 3,5-5 timmar att tvätta en fylld maskin i 60-graders tvätt med det energimärkta programmet. För 40-gradersprogrammet är tiden ungefär den samma. Det är lätt att dra slutsatsen att en lång tvättid ökar energianvändningen men tester visar att, trots att tvättiden är längre med det program som används för energimärkningen, så använder det betydligt mindre energi. 

För många är tvättiden viktig då man snabbt vill få tvätten klar vilket kan bidra till att många väljer det alternativa programmet. På en 60-graderstvätt kan du spara upp till en och en halv timme i tid, och för en 40-graderstvätt  kan du spara en timme om du väljer det alternativa programmet. Men då ökar energianvändningen. Har du inte har bråttom är ett tips att i första hand välja det program som tillverkaren använt på energimärkningen. Det alternativa bomullsprogrammet använder i storleksordningen 88 procent mer energi och upp till 70 procent mer vatten.

 

Nedan har vi samlat maskiner efter just dina behov!

11. Vad ska du tänka på vid installation av en tvättmaskin?

 

Köper du en Installation av POWER på en tvättmaskin ingår följande :


- Avemballering
- Maskinen kopplas till befintligt eluttag med stickpropp samt till befintlig vattenkoppling
- Maskinen placeras i våg
- Maskinen testkörs
- Allt emballage tas i retur efter utfört arbete

Tänk på att om avståndet är längre är 1,2 meter till el eller vattenuttag så kommer inte medföljande slangar och sladdar att räcka. Det skall finnas en fungerande ballofix (avstängningskran) vid vattenanslutning.

Installation – El

Tvättmaskin, som installeras i badrum, måste vara fast ansluten till en väggdosa, avsedd för våtrum eller anslutas till ett jordat uttag för 220 volt i bad eller duschrum. Uttaget måste då vara försett med jordfelsbrytare och vara placerat minst 1,7 m över golv och minst 0,6 m från badkar eller duschplats. En behörig elinstallatör vet var man kan placera uttagen på bästa sätt. Alla uttag med högst 16 ampere märkström skall skyddas av jordfelsbrytare med 30 milliampere märkutlösningsström i, bostäder, grundskolor, förskolor, fritids- eller daghem. Detta gäller även tvättmaskiner och torktumlare. Man ska alltid anlita behörig elektriker för installation av tvättmaskin och torktumlare.

Installation – vatten

Tvättmaskiner kopplas alltid till kallt vatten. En maskin får inte anslutas direkt till diskbänkens eller badkarsblandarens blandararm. Man måste alltid installera en särskild anslutningsventil. Viktigt är också att man fäster avloppsrören på väggen noggrant och stadigt.

Tvättmaskiner som är felaktigt anslutna till vatten- eller avloppssystemet, riskerar att orsaka kostsamma fukt  och vattenskador i fastigheten. Den risken är störst om maskinen har placerats i ett tvättstuga eller kök utan golvbrunn. Därför rekommenderas starkt att man bara installerar tvättmaskiner i rum med golvbrunn.

Installation - avlopp

Avloppet från tvättmaskinen skall helst ledas till en golvbrunn. Avloppets slangböj behöver oftast placeras på en viss höjd över golvet. Det är också viktigt att man fäster avloppsröret på väggen ordentligt. Tvättmaskiner bör inte tömmas i badkar. Emaljen i badkaret angrips av tvättmedlet och mattas och blir svårare att hålla ren. Tömning i badkar ökar också fukten i rummet och ställer högre krav på ventilationen. Risken för mögel blir större, särskilt om man också använder badrummet för att torka tvätt.

Bra att tänka på 

När du beräknar hur lång anslutningsslang du behöver till tvättmaskinen, kom ihåg att lägga till extra längd så att maskinen kan flyttas för t ex reparation och rengöring bakom maskinen.

Säkerställ att installatören monterar en lättåtkomlig avstängningsventil (Ballofix) till tvättmaskinen. 

Husmorstips!

Fläckar dessa fläckar!

Läckande penna i fickan?  Spillt rödvin på vita skjortan? Ketchup på barnens tröja? 

Fläckar går att få bort! Du måste bara vara snabb! 

Blod: Tvätta bort fläcken med riktigt kallt vatten, släng sen in den i tvättmaskinen och tvätta enligt anvisning

Bläck, kulspets och färgpenna:  Fukta med T-röd, lite färg i taget kommer att släppa, skölj bort det som släppt och upprepa tills fläcken är borta!

Kaffe: Samma som blod! snabbt med kallt vatten och tvätta sen enligt anvisning.

Läppstift: Lägg på ett lager diskmedel innan du tvättar i tvättmaskinen.

Rödvin: Lägg på rikligt med salt på fläcken och låt saltet suga upp vinet, saltet ska bli färgat. Tvätta sen för hand med diskmedel innan du slänger in den i maskinen och tvättar enligt anvisning.

Stearin: Pilla bort stearinet först, sedan lägger du dubbla lager av hushållspapper på och under tyget. Stryk med varmt strykjärn över pappret, pressa. Fettfläcken som blir kvar behandlar ni med diskmedel.

Ketchup, tomat och gräs: Förbehandla med galltvål och tvätta två gånger efter varandra.

Tuggummi:Lägg en kylklamp på tuggummit och skrapa sedan bort det..

Deodorantfläck: Blanda Citronsyrepulver med diskmedel och stryk ett lager på fläcken. Låt stå i 30 min innan du sköljer bort det samt tvättar plagget i tvättmaskinen.

Behåll dina vita delikata underkläder vita

Vita underkläder i syntetmaterial är färgade vita, detta gör att om du tvättar dessa med blekmedel kan den vita färgen försvinna och dom blir istället grådassiga, det är därför vår rekommendation att du tvätta dina fina, vita underkläder i tvättmedel för kulörtvätt, det vill säga utan blekmedel.

Tvättpåsen inte bara för BH utan även för bling-bling

Bygelbehån, sidenkalsongerna, de dyra spetstrosorna, nylonstrumporna, det lilla silkiga nattlinnet eller plagget med paljetter och pärlor. 

Ergonomi, Skötsel och Rengöring

 Ta hand om din rygg och höj upp tvättmaskinen i en bättre arbetshöjd genom att ställa den på en sockel. Då får du bättre arbetshöjd, mer förvaring och mycket enklare att städa under och runt maskinen.  Det finns också monteringsramar som gör att du kan placera torktumlaren ovanpå tvättmaskinen. Vissa av dessa modeller har en utdragbar skiva mellan maskinerna som du kan tömma ut den torra tvätten på.

Vibrationsdämpare till tvättmaskiner absorberar vibrationer, resonans och ljud skyddar dina golv passar alla hushållstvättmaskiner.

Vi har alla upplevt att det kan börja lukta konstigt från tvättmaskinen efter en viss tid. Detta beror på både tvättmedel och kalkrester i tvättmaskinen,  särskilt om du tvättar på låga temperaturer som 30 eller 40. Undvik detta genom att med jämna mellanrum köra maskinen på 90 grader. ex när du ska tvätta handdukar. Maskinrengöring bör användas nån gång i månaden för att hjälpa till att hålla maskinen fräsch över tid.