Välj rätt diskmaskin för dig!

Om du köper en diskmaskin för första gången på några år, så är vi här för att hjälpa dig att hitta rätt!


Du kommer inte att köpa en vit låda som våra föräldrar gjorde, det finns bara så många fler alternativ där ute idag. Det är jättekul att handla diskmaskiner!
Modellerna som finns idag kan göra nästan allt! Diska kristallglas, handdiska, hantera extra smutsiga bakformar eller varför inte diska lika rent på halva tiden. Vad är viktigast för dig?

När köket är navet i huset, vill du inte höra diskmaskinen mellan förrätten och varmrätten. För öppna planlösningar men även för väldigt små lägenheter rekommenderar vi alltid en diskmaskin med låg ljudnivå.

Hur stor kapacitet behöver man? Är man en familj som äter hemma 1-2 måltider per dag bör man välja en maskin med stor kapacitet, men även med miljön i åtanke är det klokt att välja en maskin som kan diska mycket de gångerna den körs. En energieffektiv diskmaskin sparar både el och vatten men om du kör maskinen färre gånger än nödvändigt är detta den största besparingen för både plånbok och miljön.


Arms of Steel

Kontrollera armarna på botten av diskmaskinen, idag finns det robusta maskiner med roterande armar i rostfritt stål.

Hur många korgar?

Miele var en av de första maskinerna att inkludera en tredje bestickkorg högst uppe i maskinen och andra tillverkare har följt efter. Detta underlättar diskningen av bestick samtidigt som det frigör utrymme i korgen längst ner!

Välj framtiden!

De allra modernaste diskmaskinerna har möjlighet att styras på distans genom att de kan kopplas upp mot hemmets wifi.
Ska du behöva betala mer bara för att få en ny modern maskin? Vi tar fram miniräknaren och räknar på det! En diskmaskin kommer du ha i många år och den kommer att användas flera gånger i veckan. På sikt så kommer du tjäna på att välja en maskin som passar dina behov, är miljövänlig och plånboksvänlig i längden.

Nedan har vi samlat maskiner efter just dina behov!

Gå igenom dessa steg innan du gör ditt val.

 

1. Inspektera ditt kök. Är ditt kök redo för en diskmaskin?

Finns den en maskin där sedan tidigare?

Om svaret är ja: Finns det möjlighet att stänga av vattnet under bytet av diskmaskin? Detta är ett krav idag.

Om svaret är nej: Finns det el och vatten framdraget i skåpet? Om inte behöver du kontakta en rörmokare och elektriker i god tid innan du beställer hem din nya diskmaskin.

 

2. Mät!

Nya kök och nya maskiner är högre i standard än äldre modeller. Hur hög kan din maskin vara som max?  Standard i Sverige är 90cm arbetsbänkhöjd inkl. sparksockel. Detta har varit standard sedan 90:talet har du ett äldre kök kan detta vara lägre. 

 

3. Välj design

Vit, rostfri, svart eller integrerad. Vad passar din smak och ditt kök?

 

4. Hitta ditt behov!

För ett singelhushåll räcker det med en smal diskmaskin med 12 kuvert medans en familj behöver minst 14 kuvert för att klara av vardagen.

 

 5. Identifiera dina favoritprogram

Behöver det gå snabbt? Vill du kunna diska allt? 

Den här maskinen ska leva med dig varje dag i många år. Kompromissa inte på det som är viktigast för just dig. 

 

6. Inredning

Höj och sänkbar korg? Besticklåda uppe eller nere?

I ärlighetens namn, hur noga packar du? Vill du kunna slänga in allt och lita på att maskinen klarar sitt jobb ändå eller är det viktigt för dig med var sak på sin plats? Enkelt beskrivet är den mest flexibla inredningen den som är enklast att anpassa efter just dina behov. 

 

7. Ta dig tid för en tyst minut.

Ljudnivån är viktig i valet av diskmaskin.  Decibelskalan är logaritmisk, detta innebär att en ökning på 3 dB uppfattas som en fördubbling av ljudnivån. En ökning på 10 dB är en tiodubbling av ljudet. Ljudupplevelsen varierar från person till person. Ett ljud som knappt uppfattas av en person kan vara väldigt irriterande för en annan. Människor kan också reagera olika på samma ljud beroende på humör. 

Hur ljud upplevs beror på följande faktorer:

  • Ljudnivå
  • Frekvens
  • Typen av ljud, om det är konstant eller återkommande
  • Om det är buller eller fin musik

 

Några exempel på ljudnivåer:
  10 dB - svagt lövsus                    
  30 dB - en viskning                            
  50 dB - kraftigt regn